De post(wagon) is aangekomen (maart '25)
Op deze website / blog / vlog volg je het avontuur met m'n oude Märklin modeltreinen uit de jaren 60 en 70. Aangevuld met enkele 'nieuwe' aankopen uit die tijd en hier en daar met wat tips en tricks.
■ De Märklin baan in 1965.
We hadden in de jaren 60 een Märklin treintafel, nu zouden we dat een modelbaan noemen. Vader heeft verschillende treintafels gebouwd, en telkens als we verhuisden werd er weer een nieuwe gebouwd.
Eind jaren 70 dacht ik dat het wel aardig zou zijn om iets met N-spoor te gaan doen, meer en langere treinen op dezelfde oppervlakte. Pa besloot om al het Märklin spul te verkopen. Er kwam een verzamelaar uit Breda en weg was alles.
Alles? Nee, enkele loks hadden de dans ontsprongen en dat is waar het verhaal, nu bijna 50 jaar later, verder gaat.
De N-schaal treinbaan is al lang weg, daarvoor in de plaats staat er nu een volledig geautomatiseerde H0-DCC baan met allerlei gizmo's uit de tegenwoordige tijd.
Het verhaal ging verder nadat ik op youtube een video zag over het restaureren van oude analoge Märklin loks. Dat zag er leuk uit en het leek mij dat het wel te doen was. Het begon te kriebelen.
Kleinzoon houdt ook van treinen en aangezien de oude Märklin loks onverwoestbaar zijn, leek het me wel een goed idee om de oudjes weer eens op te zoeken in plaats van de Kleine Man aan de o-zo-gevoelige en breekbare loks van tegenwoordig te laten komen.
Zo ontstond het idee om een klein baantje te maken met wat M-rails. Maar kleine ideeën wordt groot...
Dus op internet gezocht, en ik kwam uit bij de plaatstelijke hobbyshop waar de M-rail tot mijn verbazing zeer schappelijk geprijsd was. Een trafo, enkele rechte stukken, wissels en wat bochten later en ik ging aan de slag.
■ Groot onderhoud aan de BR216 (3075)
Op een oud tafelblad een cirkel gemaakt met wat zijspoortjes er aan. Op de beurs in Houten en enkele lokale ruilbeursjes wat rijtuigen en wagonnetjes uit vervlogen tijden aangeschaft en voila, terug in de tijd.
De loks die eind jaren 70 waren achtergebleven waren de BR89 (3000), het vondelingetje BR24 (3003) de BR 44 (3047) en de BR216 (3075). Benieuwd of ze nog wat deden ging ik aan de slag.
Als eerste de BR216. Ik weet nog dat we toendertijd een discussie hadden of we de V200 of de BR216 zouden kopen. De BR216 was toen net nieuw in de catalogus verschenen. Het keuze viel uiteindelijk op de BR216.
De lok voorzichtig uit de doos gehaald en op de rails gezet, spanning er op en jawel... krakend en grommend zette de lok zich in beweging. Een hoop herrie, maar dat was te verwachten.
Zoals je op de foto hierboven kunt zien is de lok helemaal uitelkaar gehaald. Beide koppelingen stonden helemaal scheef van ruim 45 jaar op z'n kant in de doos liggen. De plastic veerpootjes van de koppelingen waren helemaal lam. De koppelingen zijn vervangen, net als de anti-slipbandjes, koolborsteltjes en het sleepcontact.
Een drupje olie op de lagers en de lok liep weer als een zonnetje. Dit was motivatie genoeg om ook de andere loks aan te gaan pakken.